Centraal Wonen in de Woonvorm van de Toekomst

Bij de ontwikkeling van het centraal wonen-project in de Hof der Toekomst is het uitgangspunt steeds geweest “voor elk huishouden optimale vrijheid en zelfstandigheid in een collectieve woonomgeving”. De bewoners kiezen er bewust voor om met elkaar te wonen en beschikken daartoe over een aantal gemeenschappelijke voorzieningen, maar hebben tevens de beschikking over een complete, zelfstandige koop- of huurwoning. Iedereen kan zo voor zichzelf de juiste balans zoeken tussen ‘privé en ‘samen’.

Het project biedt allerlei praktische en sociale voordelen voor de bewoners. Er zijn veel mogelijkheden voor ontmoeting en activiteiten voor zowel volwassenen als kinderen: ’s ochtends staat in de Binnenhof de koffie klaar, regelmatig worden er films vertoond, er zijn gezamenlijke klusdagen etc. Er is een grote betrokkenheid en medeverantwoordelijkheid door zelfbeheer van de gemeenschappelijke ruimten en voorzieningen.

Het project bevat zowel huur- als koopwoningen in verschillende maten, voor alle soorten huishoudens. Het heeft veel te bieden aan gezinnen met kinderen, onder andere vanwege het speelterrein in de grote gemeenschappelijke tuin. Ook is het project zeer geschikt voor ouderen en gehandicapten, onder andere vanwege enkele gelijkvloerse (begane grond) woningen, die aanpasbaar zijn gebouwd. We streven naar het behouden van een ‘gemengde samenstelling’, met een evenwicht tussen jong en oud, één- en meer-persoons huishoudens, kopen en huren.

Gezamenlijke besluitvorming en verantwoordelijkheid
Een uitgangspunt is dat alle bewoners actief in het project participeren. De vereniging heeft een bestuur en houdt regelmatig algemene ledenvergaderingen. Bovendien zijn er verschillende commissies ingesteld, waarin door de leden bepaalde onderwerpen worden uitgewerkt en taken uitgevoerd, op terreinen als de interne en externe ‘public relations’, de woningvoordracht en feesten. Verder zijn er diverse werkgroepen voor het beheer van de gemeenschappelijke ruimten en voorzieningen, zoals de tuin, eetkeuken, logeerkamers, wasserette, werkplaats en bar. We streven ernaar om deze werkgroepen een grote mate van autonomie en verantwoordelijkheid te geven, waarbij de Algemene Ledenvergadering, het besluitvormende orgaan binnen de vereniging, de hoofdlijnen vaststelt.

Milieubewuste materialen
Bij de vormgeving van het project werd en wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de principes van het ecologisch bouwen en wonen, dat wil zeggen bouwen en wonen met oog voor milieu en omgeving. In concreto betekent dit dat bij de bouw vuren houten kozijnen, verf op waterbasis, granulaatbeton, kringloop-PVC en geen PUR-schuim werden gebruikt. Bij het wonen wordt onder meer afvalscheiding, waar mogelijk aan de bron, toegepast; er is een eigen composthoop, en bij zelfbouw en reparatie wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van milieuvriendelijke stoffen en materialen.